LA HISTÒRIA DE LA CATALUNYA DEL SEGLE XX EN LA SEVA LITERATURA
Les vivències i l’esperit d’un país
Detall del curs
Data d'inici 10/2023
Català Curs presencial | Sense places disponibles
Descripció del Curs
TEMPORADA 2023-24
LA HISTÒRIA DE LA CATALUNYA DEL SEGLE XX
EN LA SEVA LITERATURA
Les vivències i l’esperit d’un país. Curs de 7 sessions 
Del 26 d’octubre al 21 de desembre - Dijous de 17h. a 19h.

De vegades, les obres literàries expliquen tan bé com les monografies històriques i millor que els discursos polítics les vivències de la gent i l’esperit d’un país en un determinat moment. Així podem resseguir els estats d’ànim de la societat catalana des de finals del segle XIX fins a finals del segle XX a través d’unes obres literàries que el reflecteixen i el recullen. 

Des de la resposta de Maragall a la crisi del 98 o la Setmana Tràgica fins a les paradoxes de la guerra civil que encarna “Incerta glòria”, des de la postguerra vista des de l’exili per Mercè Rodoreda fins a les propostes regeneracionistes enmig del franquisme de Vicens Vives o Salvador Espriu. 

Entendrem millor un segle de vida catalana gràcies a les expressions literàries, que parlaven del seu temps, però sobretot des del seu temps.

Es tracta de veure com, amb la lectura de poemes i de fragments narratius, la literatura recollia l’esperit de cadascuna d’aquestes èpoques, les seves esperances, les seves contradiccions i els seus temors. 
 
Professor - Vicenç VILLATORO LAMOLLA. Periodista i escriptor

Preu per persona – 230€ 
LLOC – Sala Tyn Campos
Hotel Mercure Condor BCN 
Via Augusta, 127 cantonada carrer Aribau

TEMARI COMPLET – 7 SESSIONS

1.- Catalunya i Espanya. L’Oda a Espanya de Joan Maragall.

2.- La setmana tràgica i la tensió social d’una societat industrial. De l’Oda a Barcelona de Verdaguer a l’Oda Nova a Barcelona de Maragall.

3.- La Catalunya que va poder ser. Una societat moderna i contradictòria. Vida privada, de Josep Maria de Segarra.

4.- La guerra civil. Qui contra qui? La millor novel•la sobre la guerra civil espanyola, Incerta glòria de Joan Sales.

5.- El desert de la postguerra. Una societat desconcertada i entristida. La plaça del diamant de Mercè Rodoreda, Pa negre d’Emili Teixidor o Cementiri de Sinera de Salvador Espriu. Meditacions en el desert de Gaziel.

6.- Treure el cap. La represa. Les primeres propostes de regeneració. Una Catalunya nova i diferent després de la guerra. Notícia de Catalunya de Vicens Vives. Els altres catalans de Francesc Candel. La pell de brau de Salvador Espriu.

7.- Eufòries, recels i decepcions de la transició. L’obra poètica de Martí i Pol. Els contes de Sergi Pàmies. La teranyina i Les veus de Pamano de Jaume Cabré.


 

Contacta amb nosaltres
Estàs interessat en aquest curs o necessites assessorament? Pots contactar amb nosaltres mitjançant aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu.
Missatge enviat correctament
Comprovi les dades del formulari